STEP UP FOR EQUAL PLAY!
Construim primul loc de joacă incluziv din Cluj, în care toți copiii să se poată juca împreună.
Joaca nu e doar un joc: pentru copii, joaca liberă, nestructurată, le permite să-și folosească toate resursele fizice, cognitive și emoționale. Joaca stimulează imaginația și creativitatea, fiind un mod în care copiii se descoperă pe ei înșiși.
Clujul nu are azi niciun loc de joacă accesibil copiilor cu dizabilități. Îl vom construi împreună, printr-un proiect al Serviciului de Ajutor Maltez în România, pe un teren oferit de Primăria Cluj-Napoca.

Înscrie-te în concurs și ajută-i pe…
Raul
Din cei 6 ani pe care îi are, Raul și-a petrecut ultimii 4 muncind pentru a-și depăși barierele. Pentru că paralizia nu îl lasă să urce pe un tobogan sau leagăn, Raul nu s-a jucat niciodată alături de copii tipici.
Dragoș
Copiii fac primii lor pași alături de părinți, dar Dragoș a făcut primii pași la Grădinița Malteză, cu ajutorul terapeutelor. Scaunul lui rulant nu poate fi folosit în niciun loc de joacă din oraș…
Cum arată un parc incluziv
Proiectul locului de joacă a fost creat printr-un concurs de idei în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA 2021. Arhitectul Septimiu Moldovan a câștigat cu un proiect bazat pe ideile de unitate și conexiune.
„Cercul, forma în care sunt dispuse echipamentele, duce cu gândul la unitate, legătură și echilibru. Ideea urmărește aceea imagine a jocurilor din copilărie în jurul cărora se adunau toți copiii”
Arh. Septimiu Moldovan
Locul de joacă este gândit să le ofere siguranță copiilor cu nivel ridicat de anxietate, printr-o delimitare clară, și să ofere conexiune, prin amplasarea aparatelor și legarea lor într-un ansamblu continuu.
Echipamentele sunt alese astfel încât copiii cu dizabilități să se bucure pe deplin de parc, iar cei tipici să se joace împreună cu cei cu dizabilități. Leagăne și balansoare special adaptate, tobogane și caruseluri accesibile, ansambluri fără obstacole pentru utilizatorii de scaune rulante vor crea un spațiu de fericire pentru toți. Instrumente muzicale vor permite explorarea unui simț mai puțin exersat în locuri de joacă.
Serviciul de Ajutor Maltez în România

Proiectul „Simfonia Prieteniei”, primul loc de joacă incluziv din Cluj, este inițiat de un grup de voluntari din comunitate si gestionat de Serviciul de Ajutor Maltez în România. De peste 30 de ani, acesta oferă asistenţă consecventă şi ajutor persoanelor aflate în nevoie. Prin intermediul a 17 filiale şi sucursale în ţară, Serviciul de Ajutor Maltez derulează programe în beneficiul celor aflaţi în nevoie – vârstnici, bolnavi, persoane cu dizabilități şi alte grupuri vulnerabile.
100% din taxele de înscriere ale participanților la Walking Month, achitate prin aplicația Walking Month, vor reprezenta donații directe în conturile Serviciului de Ajutor Maltez în România.
Partenerii Walking Month 2023
Știrile ediției 2023
2.200 de copii cu dizabilități, un singur leagăn adaptat pentru ei. Aceasta este situația locurilor de joacă din Cluj, în…
Înscrie-te în concurs și ajută-i pe…
Ana
Ana, o fetiță veselă, are întrebări la care copiii nu ar trebui să caute răspunsuri. De ce nu poate merge? De ce e nevoie să facă atâta terapie? De ce nu se poate juca cu ceilalți? Anul acesta, îi răspundem măcar la ultima întrebare.
Rareș
Din scaunul lui cu rotile, Rareș se uită cu mult interes la copiii care se joacă în parc. În primii lui 10 ani de viață, nu a putut să se joace cu ei. Ține de noi să-i deschidem calea jocurilor și a ocaziilor de a-și face prieteni noi.